Hopp til hovedinnholdet

Vold hjemme

Lager du unnskyldninger for å slippe å få besøk hjemme? Er du redd for hvordan mamma eller pappa kommer til å oppføre seg? Sminker du deg før du går på skolen - for å skjule blåmerker? Er du redd hjemme?

Hva er vold? 
Vold er alle ting som er gjort mot en annen person og som forsøker å skade, påføre smerte, skremme eller krenke den andre personen. 

Vold deles opp i to hovedkategorier; fysisk og psykisk vold. VO-linjen (116006) har noen gode definisjoner. 

Fysisk vold er all vold som innebærer fysisk kontakt – spark, slag, lugging, biting, kloring, fastholding, risting, dytting og kvelertak. Også innesperring og isolasjon er former for fysisk vold.

Psykisk vold er all bruk av ord eller oppførsel for å kontrollere, skremme, krenke eller skade noen. I familier kan man si ting som man angrer på i en diskusjon eller krangel, det er ikke psykisk vold. Men når negative ting blir sagt ofte og gjentagende, uten hensyn til den andres følelser, er det psykisk vold. Psykisk vold kan være: Utskjelling, trusler, truende kroppsspråk, gjentatt sårende kritikk, ignorering, ydmykelse, latterliggjøring, falske anklager, sterk sjalusi og kontroll. Psykisk vold kan også foregår digitalt, på internett og i sosiale medier da psykisk vold ofte blir gjort med ord. 

I tillegg deler man gjerne opp vold opp i enda flere kategorier;

  • Materiell vold
  • Seksuell vold
  • Økonomisk vold
  • Latent vold
  • Digital vold

VO-linjen skriver godt om disse.

Hva kan jeg gjøre? 
Husk: Det er ikke din skyld! 

Mange som opplever vold tror at volden skjer på grunn av dem. Det er ikke sant. Det er viktig å vite at hvis du opplever vold, er det ikke din skyld. 

Fortell noen om det du opplever 
Det er viktig at du sier ifra til noen slik at du kan få hjelp. Selv om du er redd for konsekvenser ved å si ifra er det viktig å huske at vold er vondt og ødeleggende. Det å vokse opp eller leve i et voldelig hjem kan føre til at ting blir vanskelig senere i livet også. 

Du kan få hjelp 
Hvis du opplever, eller kjenner noen som du tror opplever trusler og vold, er det mulig å søke hjelp. Ta gjerne kontakt med helsesykepleier på skolen – eller helsestasjon for ungdom. Da kan du få hjelp til å ta kontakt med rett hjelpeinstans. Helsesykepleiere har taushetsplikt. Du kan også snakke med læreren din eller en annen voksen du stoler på. 

Du kan alltid kontakte Alarmtelefonen for barn og unge; enten ved å ringe eller ved å chatte. Da vil du få råd og veiledning om hva du kan gjøre videre. Du har handlingsalternativer – selv når alt ser mørkt ut. Sammen kan vi sortere tankene, og se på hvilke muligheter du har i nettverket ditt – og i deg selv.

Vold er rett og slett ulovlig, og det du opplever eller vet om kan være en sak for politi eller barnevern der du bor. Er det akutt kan du ringe 112.

Ønsker du å vite mer om vold og hva du kan gjøre for å få hjelp? Sjekke gjerne ut disse nettstedene: