Verdensdagen for forebygging av seksuelle overgrep mot barn

Din kropp er det du som bestemmer over! 
Det er aldri din skyld eller ditt ansvar at du blir utsatt for seksuelle overgrep. 

19. november er verdensdagen for forebygging av seksuelle overgrep mot barn. 

Her på Alarmtelefonen snakker vi med flere barn og unge som forteller at de har vært utsatt for seksuelle overgrep, enten at noe har tatt på dem eller gjort ting med dem de syns var ekkelt. Noen fortelle også at de trues til å sende bilder av seg selv naken eller avkledd via sosiale medier.   

Seksuelle handlinger mellom to personer skal bare skje når begge to vil det. Om den ene ikke vil, er det et overgrep.  

 I Norge er det dessverre slik at mange barn og unge, både gutter og jenter, forteller at noen har utført et eller flere seksuelle overgrep mot dem før de fylte 18 år. Undersøkelser viser at mellom 10 – 20 % av alle jenter og 5-10 % av alle gutter har opplevd dette.

Barn og unge har rett til beskyttelse mot seksuelle overgrep! 

Hva kan hjelpe meg?

Fortell om det til noen du stoler på. Selv om det ikke er lett å snakke om det du har opplevd, eller opplever, vet man at det å snakke med noen man stoler på kan føre til at du får hjelp.

Les mer

Skriv det ned

Av og til er det bedre å skrive ned det du har lyst til å fortelle i et brev. Da kan du enten levere brevet til den du ønsker å fortelle til, eller så kan du legge det slik at den du ønsker skal lese, finner det og kan lese det.

Les mer

Ta kontakt med Alarmtelefonen

Alarmtelefonen vil prøve å hjelpe deg så godt vi kan. Vi vil lytte til deg, snakke med deg og kan hjelpe deg med å komme i kontakt med noen som kan hjelpe deg der du bor.

Les mer

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe andre?

Å spørre noen om de har blitt eller blir utsatt for seksuelle overgrep eller vold, kan være vanskelig, og for mange er det å snakke om dette vanskelig. Det man samtidig vet er at de fleste ønsker at noen skal bry seg, og vi kan alle komme i situasjoner hvor vi trenger noen å snakke med. Å vise at du bryr deg, lytter og er tydelig på at du tror på det du blir fortalt, kan være noe av det viktigste du kan gjøre.

Les mer