Hopp til hovedinnholdet

På nett rett og slett

Å bli mobbet på Snap er like ille som å bli mobbet på skolen. Mange barn forteller at de blir truet/overtalt til å sende bilder eller gjøre ting de egentlig ikke vil.

Hat, overgrep eller krenkelser er ikke mindre alvorlig selv om det "bare" skjer på en skjerm. Å bli dårlig behandlet på nett er ikke noe du skal tåle, selv om det er vanlig eller vanskelig å oppdage.

Å spre bilder av andre på sosiale medier kan være ulovlig; det betyr at det kan være en forbrytelse. Dette gjelder også dersom personen du mottar bildet av selv vises på bildet. Hvorvidt delingen av bildet er ulovlig avhenger av innholdet i bildet og formålet med å dele det.

Handler det om å krenke personen som sees på bildet? Å spre bilder av en naken og/eller svært skadet person er ofte ulovlig, mens det for eksempel er greit å spre et bilde av noen som spiller fotball.

Det er greit å spørre seg selv

er det en fare for at personen på bildet blir trist om det deles?

Hvis svaret er ja, skal bildet ikke distribueres. Dette gjelder uavhengig av om det er én eller flere personer på bildet. Hvis du ønsker å spre et bilde av deg selv og andre, er det viktig å tenke på om det er greit for de andre på bildet at det deles.

Det er alltid både lurt og greit å spørre først!

Det kan også være ulovlig å sende et bilde av deg selv eller noen andre dersom mottakeren ikke har bedt om det, det vil si dersom de ikke har gitt sitt samtykke. Hvis du for eksempel ønsker å sende et lettkledd bilde av deg selv til noen andre, er det alltid best å spørre først.

Det er også ulovlig å skrive noe truende til en person eller til en bestemt gruppe. Når det kommer til nettet kan vi faktisk tenke på samme måte som IRL, vi skal rett og slett være hyggelige mot hverandre. Vi må klare å være på nett med hverandre.

Hva er grooming?

Grooming er når en voksen foreslår eller arrangerer et møte med et barn under 15 år, og formålet er seksuelt. Med møte menes både fysiske møter og møter via for eksempel chattefora. Den første kontakten skjer ofte på chatter eller spillsider. Gjennom komplimenter, bestikkelser og utpressing forsøker gjerningsmannen å få barnet til å posere naken eller møtes slik at gjerningsmannen kan begå seksuelle overgrep. Grooming er alltid ulovlig. Den som blir utsatt for grooming er offer for kriminalitet, og har ikke selv gjort noe galt. Grooming kan gi fengelsstraff på inntill ett år.

Åsted: telefonen din

Mange barn tar kontakt med Alarmtelefonen, og forteller at de faktisk plages der. I dag regnes internett og sosiale medier som et vanlig åsted for trusler.

Misbruk er alltid ulovlig, uansett form eller sted. Når det gjelder seksuelle overgrep er det vanlig at offeret føler skam og skyldfølelse over det som har skjedd, spesielt hvis det er en voksen som truer eller prøver å få bilder gjennom utpressing. En vanlig reaksjon når man blir redd kan være å blokkere personen umiddelbart, noe som er bra fordi man da bryter kontakten med vedkommende. Men dessverre forsvinner også alle bevis da, i tilfelle du vil vise truslene til en voksen eller politianmelde dem. Så selv om du ikke er sikker på om det som skjedde er ulovlig eller ikke, kan det være smart å vente med å blokkere til en voksen har sett truslene.

Politiet har skrevet mer om hva som er delbart.

Teksten over er inspirert av vår søsterorganisasjon i Sverige, Bris