Drikker de voksne for mye alkohol?

Alkohol er ett stoff som er i noen typer drikke som bare voksne har lov å drikke. Det finnes mange forskjellige typer drikke med alkohol. De vanligste er vin, øl eller sprit. Etter man har drukket alkohol kan man føle seg litt annerledes og noen ganger vil man gjøre ting man ikke ville gjort ellers. For eksempel kan man bli gladere, eller mer lei seg. Man kan le høyere, eller være litt mer uforsiktig. Noen kan også bli sinte eller mer kranglete. 

For barn kan det være ekkelt når voksne drikker alkohol. Det er ikke uvanlig å bli litt redd hvis mamma, pappa eller noen andre voksne du stoler på forandrer seg. Det er ikke farlig å drikke alkohol av og til. Men hvis man drikker mye eller ofte er det farlig. 

Du skal aldri føle deg utrygg fordi foreldrene dine drikker alkohol. Og det er aldri din feil eller ditt ansvar at voksne drikker alkohol. 

Hvis du som barn blir utrygg hjemme eller opplever at de voksne drikker for mye kan du: 

  • Fortelle om det til en voksen eller eldre person du stoler på. Det kan være en tante, onkel, søsken, lærer, helsesykepleier på skolen din, en fotballtrener eller en nabo. 
  • Hvis du synes at det er litt skummelt å snakke med noen du kjenner kan du ta kontakt med Alarmtelefonen på telefon, 116 111, eller chat. Vi trenger ikke vite noe om deg, hvis ikke du vil fortelle selv.  

Hvis du som voksen opplever at en foreldre drikker for mye kan du: 

  • Ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer. 
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker. 
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Er det noe dere kan gjøre sammen? 
  • Si ifra til ansvarspersoner, som for eksempel lærer, helsesykepleier kabinpersonale eller hotellansatte. 

Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Alarmtelefonen kan hjelpe deg med hva du kan gjøre og hjelpe deg med å få kontakt med rette instans. Du når oss på 116 111 om du ringer fra Norge, og +47 954 11 755 om du ringer fra utlandet. 

Kilde